Subscribe via RSS Feed

Astrid Lindgrenin luomat maailmat ihastuttavat vuosikymmenestä toiseen

Filed in Blog by on marraskuu 3, 2017 • views: 1356

Astrid Lindgren on yksi 1900-luvun rakastetuimmista lastenkirjailijoista, jonka kynästä ovat saaneet elämän niin Peppi Pitkätossu, Katto Kassinen, Ronja Ryövärintytär, Eemeli kuin Melukylän lapsetkin. Kirjoissa esiintyvät idylliset ympäristöt ovat saaneet vahvasti vaikutteita Lindgrenin omista lapsuudenmaisemista Smoolannista, jossa hänen tarinoihinsa rakastuneet lukijat käyvät edelleen lomailemassa ja tutustumassa tarkemmin Melukylään, Kissankulmaan ja muihin tarinoissa esiintyviin paikkoihin.

Astrid Lindgrenin luomat maailmat ihastuttavat vuosikymmenestä toiseen

Idyllinen lapsuus maaseudulla tarinoiden ympäröimänä

Lindgren syntyi Vimmerbyn pikkukaupungissa vuonna 1907. Lindgrenin kotitalo oli vanha pappila, joka sittemmin oli muuttunut maanviljelijäperheen kodiksi. Taloa ympäröivät omenapuut ja sen sokkeloissa juoksentelivat neljä sisarusta, Gunnar, Astrid, Stina ja Ingegerd. Lindgren on haastatteluissa kertonut, että heidän onnellinen lapsuutensa oli pitkälti samanlaista kuin lasten elämä Melukylä-kirjoissa.Tarinankerronnan taito kulki Astrid Lindgrenillä jo veressä, sillä hänen isänsä Samuel August tunnettiin loistavan tarinaniskijänä. Hän täydensi itse keksimiään tarinoita uskomattoman tarkoilla yksityiskohdilla omasta lapsuudestaan ja hänen kertomistaan tarinoista selvisi mm. se, kuinka paljon härästä joutui maksamaan 1800-luvun lopulla ja minkälaiset eväät repussaan hän saapui Smoolantiin. Lindgren yhdisteli omiin muistoihinsa myös isänsä kertomia tarinoita, joista näkyy viitteitä esimerkiksi Peppi- ja Eemeli-kirjoissa hauskoina sanontoina ja hullunkurisina persoonina.

Nuoruuden kapinat ja vaikeampi elämänvaihe

Nuoruuden kapinat ja vaikeampi elämänvaihe

Lindgrenin kirjallinen lahjakkuus tuli ilmi jo kouluaikana ja hänen ainekirjoituksiaan luettiin usein koko luokalle ääneen. Hänen persoonaansa on nähtävissä kaikissa rakastetuissa klassikkoteoksissa. Lindgren oli nimittäin jo lapsena varsin kekseliäs ja huimapäinen. Hän mm. leikkautti tukkansa lyhyeksi, joka oli tuohon aikaan Vimmerbyssä todellinen skandaali. Tästä hyvästä jopa hänen oma perheensä piti hänelle mykkäkoulua pitkän aikaa. 17-vuotiaana taitavaksi tiedetty kirjoittaja sai työpaikan Vimmerbyn sanomista, mutta tuli jo muutaman vuoden kuluttua raskaaksi. Koko kylä kauhistui tapahtumasta ja tuolloin Lindgren päätti jättää Vimmerbyn taakseen. Hän suuntasi Tukholmaan opiskelemaan kirjoittamista ja antoi myöhemmin vuonna 1927 syntyneen poikalapsensa kasvattivanhemille, jatkaen itse opintonsa loppuun asti. Poikaansa Lindgren ei kuitenkaan unohtanut, vaan matkusti säännöllisesti Kööpenhaminaan tapaamaan tätä.

Peppi Pitkätossussa on paljon Lindgreniä itseään

Astrid Lingren avioitui keväällä 1931 ja samalla hänen poikansa muutti asumaan äitinsä kanssa. Kolme vuotta myöhemmin avioliitossa syntyi tytär, Karin. Peppi Pitkätossu -tarinat olivatkin aluksi Karinille suunnattu syntymäpäivälahja. Kirja julkaistiin vuonna 1944. Peppi Pitkätossu on varmasti lähes kaikille tuttu lapsuudesta, niin paljon rakkautta on tämä Astrid Lindgrenin luoma omapäinen punapää saanut osakseen. Peppi on siis maailman vahvin tyttö, joka jaksaa kevyesti nostaa käsivarsilleen vaikka hevosen. Hän muuttaa asumaan vanhaan ja ränsistyneeseen omakotitaloon nimeltään Huvikumpu ja samalla hänestä tulee naapuri tavalliselle ruotsalaiselle perheelle, johon kuuluvat isän ja äidin lisäksi lapset Tommi ja Annika. Pepin muutettua naapuriin, ei tämän perheen elämä ole koskaan enää entisensä. Peppi nimittäin pistää koko kaupungin elämän päälaelleen ja kyseenalaistaa sumeilematta aikuisten asettamia normeja.

Peppi Pitkätossussa on paljon Lindgreniä itseään

Peppi Pitkätossun elämästä kerrotaan kolmessa kirjassa: Peppi Pitkätossu, Peppi aikoo merille ja Peppi Pitkätossu Etelämerellä. Elävän ja äärettömän hauskan tekstin lisäksi Lindgrenin kirjat ovat täynnä valloittavia kuvituksia. Monien mielikuvat Pepistä pohjautuvatkin ensisijaisesti juuri Lindgrenin kirjoihin, vaikka sama hahmo on seikkaillut kirjojen lisäksi useissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatteriesityksissä.

Eemeli jatkaa hyväsydämisten metkuilijoiden linjalla

Samanlaista anarkiaa tarjoaa omalta osaltaan Vaahteranmäen Eemeli, metkuja täynnä oleva pikkupoika, jonka isä lukitsee toistuvasti verstaaseen miettimään kolttosiaan. Eemeli ei tästä kuitenkaan opi, vaikka veistääkin jokaisen metkunsa jälkeen verstaassa istuessaan puu-ukon ja hänen äitinsä kirjaa kolttoset sinikantiseen vihkoon. Ensimmäinen Eemeli-kirja julkaistiin vuonna 1963 ja tämän jälkeen kirjoja on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 52 kielelle.

Eemeli jatkaa hyväsydämisten metkuilijoiden linjalla

Comments are closed.