Subscribe via RSS Feed

J.K. Rowling kertoo olleensa surkein tuntemansa luuseri – menestyskirjailijan oppeja ihastellaan ympäri maailmaa

Filed in Blog by on tammikuu 29, 2018 • views: 1075

J.K. Rowling tunnetaan Harry Potter -sarjan luojana ja sarjan myötä hän on noussut huikeaan maineeseen ympäri maailmaa. Potter-kirjoja on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta ja jokaisesta niistä on tehty myös elokuva. Harry Potterit ovatkin maailman myydyin kirjasarja ja elokuvatkin maailman kolmanneksi eniten tuottanut elokuvasarja.

J.K. Rowling kertoo olleensa surkein tuntemansa luuseri – menestyskirjailijan oppeja ihastellaan ympäri maailmaa

Tie menestykseen ei kuitenkaan ollut helppo ja Rowling on avannut elämänsä vaikeita vuosia avoimesti haastatteluissa. Vuonna 2008 hän piti maailmanlaajuista huomiota saaneen puheen Harvardin yliopistosta valmistuville opiskelijoille, muistuttaen heitä siitä, ettei epäonnistumisen pelon voi antaa lamauttaa unelmien edessä. Rowling kuvailee itseään pahimmaksi tietämäkseen luuseriksi, joka on kuitenkin onnistunut kääntämään elämänsä ympäri. Nyt Rowling muistuttaa nuoria, että epäonnistumatta kertaakaan ei kukaan voi elää. Epäonnistumista huonompi vaihtoehto on jatkuvasti valita vain niin varmoja vaihtoehtoja, ettei ole mahdollista epäonnistua, mutta tässä tapauksessa suuri osa elämästä jää elämätt

Epäonnistuminen elämän jokaisella osa-alueella vapautti paineista

Seitsemän vuotta yliopistosta valmistumisensa jälkeen Rowling oli omien sanojensa mukaan epäonnistunut elämän kaikilla mittareilla. Hänen avioliittonsa oli jäänyt erittäin lyhyeksi. Eron jälkeen hän oli työtön yksinhuoltaja ja niin köyhä, että oli hetkittäin vaarassa joutua kadulle asumaan. Tuossa tilanteessa hän totesi, että kaikki hänen pelkonsa olivat käyneet toteen. Nykyään hän pitää tätä vaihetta elämässään opettavaisena, sillä se pakotti hänet tutustumaan sisimpäänsä ja testaamaan ihmissuhteidensa kestävyyden. Hän ei kuitenkaan halua romantisoida köyhyyttään, vaan myöntää sen olleen kaiken kaikkiaan synkkää aikaa. Vasta myöhempi menestys on saanut ajanjakson näyttäytymään myös hyödyllisenä.

Epäonnistuminen elämän jokaisella osa-alueella vapautti paineista

Yliopistosta valmistuttuaan Rowling työskenteli lyhyissä työsuhteissa sihteerinä ja teki erilaisia keikkahommia. Työttömänä ollessaan hän kehitteli käsikirjoitusta ensimmäiseen romaaniinsa Harry Potter ja viisasten kivi. Koska hänelle ei omien sanojensa mukaan ollut tuolloin mitään muuta kuin idea ja vanha kirjoituskone, keskitti hän kaiken energiansa tuon tarinan kehittämiseen. Pahimpien pelkojen toteutuminen oli myös omalla tavallaan vapauttavaa. Pohjalla ollessa ei tarvinnut pelätä, vaan saattoi lähteä tavoittelemaan uutta elämää.

Ensimmäinen Harry Potter -käsikirjoitus myytiin 1500 punnalla

Käsikirjoituksen valmistuttua Rowling lähetti sen kahteentoista eri kustantamoon, mutta sai kaikista kielteisen vastauksen. Bloomsbury Publishing tarjosi lopulta käsikirjoituksesta 1500 puntaa, sillä se tarvitse juuri perustetulle lastenosastolle kirjailijoita. Sopimuksen ehtona oli kuitenkin se, että kirjan kanteen tulisivat vain Rowlingin nimikirjaimet eikä koko nimeä. Kustantaja pelkäsi, ettei naiskirjailijan kirjoittama kirja kiinnostaisi poikalukijoita. Silloisessa elämäntilanteessa 1500 puntaa oli Rowlingille merkittävä raha ja hän suostui ehtoihin. Tästä alkoi kaikkien aikojen menestystarina.

Toinen osa sinetöi menestyksen

Juuri ennen kustantajan yhteydenottoa Rowling oli päässyt opiskelemaan opettajaksi ja edes pienet säännölliset tulot stipendin muodossa. Hän jatkoi opintonsa loppuun, mutta kirjoitti samaan aikaan Harry Potterin toista osaa Harry Potter ja salaisuuksien kammio. Stipendirahat riittivät myös ensimmäisen oman tietokoneen ostamiseen ja kirjoittaminen sujui nyt paikasta riippumatta.

Toinen osa sinetöi menestyksen

 

Ensimmäistä Harry Potteria ei juurikaan markkinoitu, mutta arvostelut olivat pääosin kehuvia. Kirja alkoi saavuttaa suosiota erityisesti Yhdysvalloissa ja vähitellen brittikustantajankin oli pakko alkaa suhtautua kirjaan vakavammin. Kun toinen osa julkaistiin, oli ensimmäinen osa noussut Britannian bestseller-listan kärkeen. Rowling saattoi vihdoin ryhtyä kokopäiväiseksi kirjailijaksi, vaikka tulot olivat edelleen vaatimattomat. Harry Potter ja salaisuuksien kammio julkaistiin vuonna 1998 ja tästä alkoi Rowling uran hurja lento. Seuraavan vuoden kesäkuuhun mennessä hänestä oli tullut kansainvälisesti tunnettu kirjailija ja miljonääri. Kolmannen osan jälkeen Rowlingille myönnettiin Exeterin yliopiston kirjallisuuden kunniatohtorin arvonimi. Nykyään Rowling toimii inspiraationa ja idolina ihmisille ympäri maailmaa.

Comments are closed.