Subscribe via RSS Feed

Japanilainen animaatiostudio tuottaa laatuelokuvia lapsille ja aikuisille

Filed in Blog by on lokakuu 1, 2017 • views: 1828

Studio Ghibli on japanilainen animaatiostudio, joka on tunnettu upeista ja omalaatuisista anime-elokuvistaan. Elokuvien tarinat ovat mielikuvituksen ilotulitusta ja studio Ghiblin animaatiohahmot ovat valloittaneet sydämiä ympäri maailmaa. Animaatio-tekniikan ja ystävällisten hahmojen takia elokuvat on usein mielletty lasten elokuviksi, vaikka ne eivät sitä suoraan olekaan.

Japanilainen animaatiostudio tuottaa laatuelokuvia lapsille ja aikuisille

Studio Ghibli perustettiin vuonna 1983, jolloin kehiteltiin ensimmäinen Ghibli-tarina Tuulen laakson Nausica. Studio Ghibli -tuotantoyhtiön perustaja ja Ghiblin kuuluisin ohjaaja Hayao Miyazaki on nauttinut suurta arvostusta kotimaassaan jo vuosikausia ja hänen elokuvansa ovat olleet Japanissa aina suuri menestyksiä.

Epävarman alun jälkeen Ghibli vakiinnutti paikkansa

Periaatteena animaatiostudiossa oli aina keskittyä yhteen elokuvaan kerrallaan, julkaista se ja katsoa menestyykö elokuva niin hyvin, että kannattaa alkaa tehdä seuraavaa. Toisaalta Ghibli on alusta asti päättänyt, että elokuville ei tehdä jatko-osia, vaikka ne menestyisivät kuinka hyvin tahansa. Aluksi elokuvien tuotto hädin tuskin kattoi kustannukset, mutta myöhemmin yhtiö muuttui vakavaraisemmaksi. Länsimaissa Miyazakista tuli tunnettu viimeistään vuonna 2002, kun hänet palkittiin Oscarilla parhaasta animaatiosta.  Studio Ghiblin menestyselokuviin kuuluvat mm. Prinsessa Mononoke, Naapurini Totoro, Henkien kätkemä ja Liikkuva linna, jotka kaikki ovat Miyazakin elokuvia.

Epävarman alun jälkeen Ghibli vakiinnutti paikkansa

Vaikutteita luonnosta ja lentämisestä

Useat Ghibli-elokuvat käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta, eikä niissä ole länsimaisten animaatioiden tapaan suoraan läpeensä pahoja henkilöitä. Paras sana kuvaamaan Miyazakin elokuvia voisi olla hullunkurisuus ja muutenkaan elokuvien hahmot eivät juuri muistuta perinteisiä satuhahmoja. Eläinhahmoissa on aina runsaasti inhimillisiä piirteitä. Aihepiireinä Miyazakia kiehtovat luonnon lisäksi lentokoneet ja lentäminen.

Naapurini Totoro

Vuonna 1988 valmistunut Naapurini Totoro on yksi studio Ghiblin ja Miyazakin tunnetuimpia ja rakastetuimpia elokuvia. Elokuvassa esiintyvästä sympaattisesta Totoro-kuninkaasta on myöhemmin tullut myös studion tunnuksessa esiintyvä maskotti. Totoro on kolmemetrinen harmaakarvainen olento. Totoro-kuninkaan lisäksi elokuvassa nähdään noin 60 senttiä korkea sininen Chuu Totoro ja pieni valkoinen Chibi Totoro, joka pystyy muuttumaan näkymättömäksi. Totoro ei siis ole yksi henkilö, vaan eräänlainen metsänhenkien laji. Japanin kielessä sana totoru tarkoittaa peikkoa, mutta pääosassa olevan pienen Mei-tytön suussa sana muuttuu totoroksi. Miyazaki on ottanut hahmoihinsa vaikutteita japanilaisesta mytologiasta, mutta Totoro ei kuitenkaan ole perinteinen japanilainen satuhahmo vaan täysin Miyazakin luomus.

Naapurini Totoro

Totorot eivät suoranaisesti osaa puhua, mutta ääntelehtivät kyllä ja joskus jopa mylvivät. Peikkomaisuudestaan totorot eivät ole lainkaan pelottavia, vaan niiden suuri hammaskalusto näkyy lähinnä niiden hymyillessä leveästi.

Vain lasten silmille

Totoroiden erikoisuus on se, että aikuiset eivät voi niitä nähdä. Aikuisille Totoro näyttäytyy vain tuulen henkäyksenä, mutta lapsille se on todellinen ystävä, joka kiidättää heitä ilmojen halki. Totoro onkin mainio esimerkki lasten mielikuvituksen voimasta. Totoroiden tekemisiä ei voi juuri ennustaa tai hallita. Ne tulevat paikalle silloin kun niille sopii ja poistuvat kun haluavat. Mutta kun päähenkilö todella tarvitsee Totoron apua, se löytyy ja tulee avuksi.

Vain lasten silmille

Totoroiden lisäksi elokuvassa esiintyy heidän ystävänsä, kissa, joka on muuttunut bussiksi. Kissabussilla päähenkilö pääsee pelastamaan kadonnut sisartaan. Kissabussi on veikeä esimerkki japanilaisesta uskomuksesta, jonka mukaan kissa saa tarpeeksi vanhaksi eläessään taikavoimia ja muuttuu velhokissaksi. Tässä tarinassa kissa on kerran nähnyt linja-auton ja halusi itsekin olla sellainen. Myöskään kissabussia eivät aikuiset voi nähdä.

Totorosta maailmanlaajuinen ilmiö

Totoro on hurmannut aikuiset ja lapset ympäri maailmaa ja siitä on tullut todellinen ilmiö. Studio Ghiblille Totoro-tuotteiden myynti on taannut vakaan talouden. Ghiblin periaatteiden mukaisesti Totorollekaan ei ole tehty jatko-osaa, mutta suosio jatkuu edelleen vielä vuosien jälkeenkin.

Comments are closed.