Subscribe via RSS Feed

Muistatko edelleen Miler Zdeněk`S Vole Books -kirjat?

Filed in Blog by on heinäkuu 17, 2019 • views: 891
Muistatko edelleen Miler Zdeněk`S Vole Books -kirjat?

Zdeněk Miler 21. helmikuuta 1921 – 30. marraskuuta 2011 oli tšekkiläinen animaattori ja kuvittaja, joka tunnetaan parhaiten moolistaan ja sen seikkailusta.Miler syntyi Kladnossa vain Prahan länsipuolella, joka oli sen jälkeen Tšekkoslovakian pääkaupunki. Hänestä tuli animaattori osittain Tšekkoslovakian natsilaisen miehityksen vuoksi. Hän osallistui Jan Opletalin kuolemaan johtaneisiin mielenosoituksiin, jotka johtivat yliopistojen ja korkeakoulujen sulkemiseen. Hän pakeni lähetettäväksi keskitysleiriin ja lopetti toimintansa animaattorina.Miler nautti maalauksesta lapsena. Hänen harrastuksensa kehittyi, kun hän liittyi Prahan kansalliseen graafiseen kouluun vuonna 1942. Hän opiskeli myöhemmin taideteollisessa korkeakoulussa (Uměleckoprůmyslová škola Praha). Vuonna 1948 hän aloitti työskentelyn sarjakuvaustalossa Baťassa Zlínissä. Siellä hän oppi tärkeitä käytännön taitoja animaatioelokuviin erikoistuneen elokuvan tuotannossa. Toisen maailmansodan jälkeen hän alkoi työskennellä sarjakuvayhtiö Bratři v triku ja työskenteli ensin valmistelijana ja kirjailijana. Myöhemmin hänestä tuli yrityksen johtaja. Vuonna 2001 Miler ilmoitti, että hän ei enää tee enemmän elokuvia terveydellisistä syistä.

Zdeněk Miler

Zdeněk Miler asui eläkkeellä vuonna 2001 Prahassa. Hänet diagnosoitiin myöhemmin demyelinoivassa sairaudessa, jonka epäillään olevan joko Guillain – Barré-oireyhtymä tai multippeliskleroosi. Hän lopulta supistui bronkopneumoniaa, jolloin hänen tilansa oli vielä pahempi kuin aikaisemmin. 30. marraskuuta 2011 Zdeněk Miler kuoli hoitokodissa sydänpysähdyksestä, joka oli toissijainen bronkopneumoniaa vastaan, vain kaksi kuukautta ennen hänen 91. syntymäpäiväänsä. Miler haudattiin kuoleman jälkeisenä päivänä ja hänet on haudattu Slavinin hautaan Prahan Vyšehradin hautausmaalla.

Milerin myyrä tarinat

Miler teki noin 70 elokuvaa. Noin 50: ssä päähenkilö oli hänen tunnetuin luomuksensa, pieni mooli. Ajatus sen luomisesta tuli, kun hänet pyydettiin tekemään lapsille koulutuselokuva 1956. Hän ei ollut tyytyväinen sille kirjoitettuun käsikirjoitukseen. Koska Walt Disneyn elokuvat vaikuttivat voimakkaasti, hän etsi eläintä päähenkilönä. Myöhemmin hän sanoi, että ajatus käyttää moolia hänen päähenkilöstään tuli hänen luokseen, kun hän törmäsi moolin kukkulalle kävelyn aikana. Ensimmäinen elokuva oli nimeltään “Miten mooli sai housut”, joka voitti Silver Lion Venetsiassa.Alussa mooli puhui. Mutta Miler halusi ymmärtää moolinsa kaikkialla maailmassa, joten hän päätti käyttää tytärtään ääninäyttelijöinä, mikä vähentää puhetta lyhyisiin ei-figuratiivisiin huutoksiin Krtekin tunteiden ja maailman käsityksen ilmaisemiseksi. Hänen tyttärensä olivat myös hänen katsojiensa, jotka pääsivät näkemään elokuvat ensin. Näin Miler pystyi näkemään, onko hänen viestinsä resonoinut lasten kanssa. Krtek oli suuri menestys Tšekkoslovakiassa, Itä-Euroopassa ja Saksassa alusta lähtien, ja nykyään Krtek on nähtävissä yli 80 maassa. Myyrä on erittäin sympaattinen eläin tarinoissa. Lukuisat myyrä animaatiot ovat hyvin suosittuja, eikä niissä puhuta ollenkaan. Tsekkiläinen Miler on onnistunut tuotoksissaan ja saa tarinoihin sisään lukittua vuosien tarinoita. Myyrä kirjojen tarinoita kirjoittaa nykyään Hanna Doskočilová ja niitä suomentaa Kirsti Siraste. Tämän huomaa, koska tarinat ovat hieman muuttuneet.

Zdeněk Miler Myyrä ja lumiukko

Myyrä ja lumiukko on hyvin hyvin kaunis lastenkertomus talvesta ja ystävyydestä. Se on tarina tavallisesta talviunia nukkuvasta myyrästä joka päätti nähdä talven taian. Hän innostui paljon lumesta ja kaikesta muusta tarjolla olevasta. Kaikki myyrän kaverit nukkuvat, joten hän päättää rakentaa lumiukon kaverikseen. Lastenkirjan alku on hyvin haastavaa luettavaa, mutta lumiukon rakennuksen jälkeen tarina lähtee käyntiin ja lumiukko oppii leikkimään. Ja heillä on hyvin hauskaa.

Milerin suosituimmat teokset

31. joulukuuta 1971 Mooli ja sateenvarjo, 31. joulukuuta 1972 Mole taidemaalari, 31. joulukuuta 1974 Mooli ja ottelut, 31. joulukuuta 1974, mooli ja musiikki, 31. joulukuuta 1974, mooli ja puhelin, joulukuu 31, 1974, Mole apteekki, 31. joulukuuta 1975, Mole kelloseppä, 31. joulukuuta 1975, mooli ja matto.

Comments are closed.