Subscribe via RSS Feed

Nälkäpeli-trilogia

Filed in Blog by on toukokuu 15, 2020 • views: 619

Nälkäpeli, englanniksi The Hunger Games on kirjasarja, johon sisältyy yhteensä kolme kirjaa. Kyseessä on tieteiskirjasarja, josta on tehty myös elokuvasarja. Sitä kutsutaan silti trilogiaksi, vaikka sarjaan sisältyykin neljä elokuvaa – kolmas kirja on jaettu elokuvassa kahteen osaan. Kirjat on kirjoittanut Suzanne Collins.

Ensimmäinen kirja, Nälkäpeli, ilmestyi vuonna 2008. Se on nuortenromaani ja tieteiskirja. Se on täysin fiktiivinen ja se kertoo 16-vuotiaan teinin, Katniss Everdeenin elämästä luonnonkatastrofin jälkeisessä maailmassa. Pohjois-Amerikan tilalle on rakennettu kokonaan uusi diktatuuri. Tässä diktatuurissa vuosittain järjestetään Nälkäpeli – peli, jossa 24 tyttöä ja poikaa valitaan taistelemaan hengestään. Osallistujat arvotaan ja Katnissin pikkusisko valitaan peliin. Katniss ei kuitenkaan suostu siihen, että hänen pikkusiskonsa joutuisi peliin ja ilmoittautuu itse vapaaehtoisesti pikkusiskonsa sijaan.

Kirja seuraa pelin kulkua ja ilman sen kummempia juonipaljastuksia voidaan sanoa, että kyseessä oli erittäin viihdyttävä kirja, joka keräsi nopeasti kansainvälisen huomion. Kirjaa on julkaistu yhteensä 26 eri kielelle ja se ei saanut juuri lainkaan kriitikoilta negatiivisia kommentteja. Vuonna 2009 Nälkäpeli sai jatkoa, kun Vihan liekit-niminen teos julkaistiin. Se on selkeä jatko-osa edelliselle kirjalle ja tuo kirjan päähahmot uuteen, jännittävään tarinaan. Kirja perustuu pitkälti siihen oletukseen, että lukija on lukenut edellisen, joten pelkästään jo kertomalla kirjan perusidean, tulee paljastettua edellisestä kirjasta paljon.

Trilogian viimeinen osa, Matkijanärhi, julkaistiin vuonna 2010. Sama tarina jatkuu edelleen ja jotta emme paljastaisi liikaa, voimme sanoa, että jatko-osa tuo vatsauksia niihin kysymyksiin, jotka ehkä jäivät vaivaamaan kakkoskirjassa. Siinä on paljon draamaa, yllätyskäänteitä ja paljon uuttakin. Nälkäpeli-trilogian kansainvälinen suosio johti siihen, että kirjoista päätettiin tehdä elokuvat. Hollywood-tuotantona toteutetut elokuvat saivat rooleihinsa huippunäyttelijät ja tuotantotiimin, mikä varmisti jo muutenkin lähes varman kansainvälisen menestyksen.

Nälkäpeli-trilogia

Nälkäpeli-elokuvasarja

Nälkäpeli-elokuvasarja on kirjasarjan tavoin erittäin menestynyt neljäosainen sarja, jossa pääosissa nähdään Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth ja Josh Hutcherson. Vaikka Jennifer Lawrence oli jo entuudestaan tuttu isoista rooleista, mutta nousi kansainväliseen julkisuuteen juuri tämän elokuvasarjan myötä. Elokuvasarjan elokuvat kantavat samoja nimiä, kuin kirjatkin ja ensimmäinen julkaistiin vuonna 2012. Nälkäpeli – Vihan liekit-elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2013 ja seuraten samaa kaavaa, neljäosaisen elokuvasarjan kaksi viimeistä julkaistiin 2014 ja 2015. Ensimmäisen elokuvan on käsikirjoittanut sama kirjailija, joka kirjoitti kirjat. Myöhemmin mukaan tuli muita kirjoittajia ja Suzanne siirtyi taustalle.

Alun perin kävi niin, että oikeudet kirjasarjan elokuviin osti tuotantoyhtiö, Color Force, joka oli kuitenkin loppujen lopuksi liian pieni julkaisemaan elokuvat itse ja tästä syystä mukaan tuli isompi tuotantoyhtiö, Lionsgate. Budjetit elokuvissa olivatkin todella suuret. Nälkäpeli-elokuvan budjetti oli 78 miljoonaa dollaria, elokuvasarjan toinen elokuva oli budjetiltaan 130 miljoonaa dollaria ja kaksi viimeistä olivat yhteensä 250 miljoonaa dollaria. Niiden maailmanlaajuinen tuotto oli kuitenkin budjetteihin nähden moninkertainen. Yhteensä elokuvien budjetti olikin 458 miljoonaa dollaria ja niiden maailmanlaajuinen tuotto on ollut yli 2,5 miljardia. Suomessa tuotto oli lähes kuusi miljoonaa euroa. Voidaankin sanoa, että Nälkäpeli-trilogia on ollut kaikin puolin menestyksekäs niin kirjojen, kuin elokuviensakin osalta.

Sekä kirjat, että elokuvat ovat saaneet erinomaisia arvosteluita ja niitä katsotaan ahkerasti edelleen. Harvinaista on se, että niin fanit, kuin myös kriitikot ovat arvostaneet teoksia yhtä paljon. Netistä tietysti löytyy kommentteja puolesta ja vastaan. Niille, jotka eivät ole vielä näitä elokuvia nähnyt tai lukenut kirjoja, kannattaa ehdottomasti lukea, jos pitää sci-fistä. Jos tieteiselokuvat ja -kirjat eivät ole sinun juttusi, et välttämättä tule olemaan fani. Teokset ovat kuitenkin erinomaisesti tehtyjä ja siinä mielessä kyseessä on kyllä laatukulttuuria.

Comments are closed.