Subscribe via RSS Feed

Noituri-kirjasarja

Filed in Blog by on toukokuu 18, 2021 • views: 94

Jännittävä kirjasarja Noituri, englanninkieliseltä nimeltään The Witcher, on puolalaisen Andrzej Sapkowskin luoma fantasiasaaga. Sarjaan kuuluu yhteensä kuusi romaania ja ne kertovat noituri Geralt Rivialaisesta, joka surmaa hirviöitä yliluonnollisilla voimillaan. Sarjaan kuuluu myös kaksi novellikokoelmaa, jotka pohjustavat Noituri-romaanisaagaa. Novellisarjan ensimmäinen osa Viimeinen toivomus voitti Tähtifantasia-palkinnon vuonna 2011. Noituri-sarjan kirjat ovat suomenkielisiltä nimiltään Haltiain verta, Halveksunnan aika, Tulikaste, Pääskytorni, Järven neito ja Myrskykausi. Kirjoista on tehty elokuva, televisiosarjoja ja videopelejä, jotka ovat myös nousseet suureen suosioon. Vuonna 2019 suoratoistopalvelu Netflix otti The Witcher -sarjan tarjontaansa. Noituri-sarja sai alkunsa 1980-luvulla, kun Andrzej Sapkowskin novellit julkaistiin puolalaisessa fantasialehdessä nimeltä Fantastyka. Huomionarvoista Sapkwoskin ensimmäiselle novellille oli se, että se kirjoitettiin alun perin lehden järjestämää kilpailua varten, josta se nappasi kolmannen sijan.

Noiturissa yliluonnolliset olennot ja ihmiset taistelevat elintilasta

Noituri-kirjasarja kertoo noituri Geralt Rivialaisen seikkailuista. Geralt Rivialainen on mutantti, joka näyttää ihmiseltä, mutta jolla on yliluonnolliset refleksit, aistit ja paranemiskyky. Hänet tunnetaan sarjassa myös nimeltä Valkoinen Susi. Hän pystyy näkemään pimeässä sekä kissojen tavoin kaventamaan pupillinsa. Hänen hiuksensa ovat lumivalkoiset, joka johtuu kokeellisten menetelmien sivuvaikutuksista. Geralt Rivialaisen tehtävä noiturina on tappaa hirviöitä palkkiota vastaan. Hän ei kuitenkaan suostu tappamaan älyllisiä olentoja, kuten dryadeja. Tähän omakeksimäänsä noiturisääntöön hän usein vetoaakin kieltäytyäkseen tarjotuista töistä. Geraltin tehtävä on suojella ihmisiä hirviöitä, mutta hän joutuu usein huomaamaan, että monet vihollisista ovatkin vain tavallisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet pahan taikuuden kohteeksi.

Noiturissa yliluonnolliset olennot ja ihmiset taistelevat elintilasta

Geralt Rivialaisen lisäksi muita tärkeitä henkilöhahmoja Noituri-sarjassa ovat velho Yennefer Vengerbergiläinen, trubaduuri Valvatti sekä pikkutyttö nimeltä Cirilla Fiona Elen Riannon tai lyhyesti sanottuna vain Ciri. Yennefer Vengerbergiläinen on Geraltin rakkauden kohde, mutta heidän suhteensa ei ole aivan ongelmaton. He ovat välillä pitkiä aikoja erossa toisistaan, mikä aiheuttaa ryppyjä heidän rakkauteensa. Yennefer ei muiden velhojen tavoin pysty saamaan lapsia, mutta etsii tähän parannuskeinoa. Valvatti taas on Geraltin paras ystävä, joskin luonteeltaan he ovat täysin vastakohtia. Hän on huoleton ja avaa suunsa usein väärässä paikassa väärään aikaan. Lisäksi Valvatti on varsinainen naistenmies, joka valloittaa naisia runoillaan. Pikkutyttö Ciri on Cintran kuningattaren lapsenlapsi eli Cintran prinsessa, mutta Geraltin adoptoima. Cirin suonissa virtaa haltijoiden taikavoimainen veri, ja Cirin ja Geraltin kohtalot ovat sarjassa kuin kietoutuneet toisiinsa. Tästä syystä kirjan juoni keskittyykin vahvasti sekä Geraltin että Cirin tarinoihin.

Noituri-sarjan maailma pohjautuu parin tuhannen vuoden takaiseen aikakauteen, jolloin haltijat hallitsivat maata. Haltijoiden ja kääpiöiden välillä syttyi sota, minkä johdosta haltijat saivat metsät sekä tasamaat haltuunsa ja kääpiöt joutuivat vetäytymään vuorille. Sitten tulivat ihmiset, jotka olivat voitokkaita taisteluissaan ja kaikki ei-ihmisolennot ajettiin kaupunkien laitamaille gettoihin tai alueille, joita ihmiset eivät vielä olleet vallanneet. Vallitseva maailma on jakautunut kahtia. Eteläiset alueet kuuluvat Nilfgaardin valtakuntaan ja pohjoiset osat Pohjoisiin Kuningaskuntiin. Noituri-saaga sijoittuu näiden valtakuntien välisen ensimmäisen sodan jälkeiseen aikaan. Rauha ei ole kuitenkaan taattu näiden valtakuntien välillä ja kirjasarjassa saadaankin todistaa jännittyneisyyttä kuningaskuntien välillä. Kirjasarjan luoja kehitti Noituria varten oman kielensä. Kieli pohjautuu kymrin, englannin, ranskan sekä iirin kieleen, latinaan ja muutamiin muihin kieliin. Sarjassa eri alueilla, kuten Skelligen saarilla ja Nilfgaardissa puhutaan myös omia murteitaan.

Noituri lupaa jännittäviä lukuhetkiä

Noituri-kirjat nappaavat lukijan mukaansa ja pitävät otteessaan. Sarja on jokseenkin synkkä, mutta älykästä huumoriakaan ei kirjoista puutu. Jos lukemisen jälkeen jäät vielä kaipaamaan lisää Noituria, niin voit katsoa jompaakumpaa sarjaa tai kirjoista tehtyä elokuvaa. Voit joko aloittaa lukemisen ensimmäisestä novellikokoelman osasta Viimeinen toivomus tai mennä suoraan kirjasarjaan, joka alkaa kirjalla nimeltä Haltiain verta. Luvassa on joka tapauksessa jännitystä tihkuva sarja, joka hyödyntää kiehtovasti itäeurooppalaista kansanperinnettä. Noituri-kirjasarja on kuitenkin älykkäästi tehty saaga, jonka juonenkäänteet eivät petä lukijaansa.

Comments are closed.