Subscribe via RSS Feed

Nuorten kiinnostus hevoskirjoihin ei osoita laantumisen merkkejä

Filed in Blog by on tammikuu 10, 2018 • views: 1580

Hevosista ja tallielämästä kertovat nuortenkirjat ovat suosittua luettavaa vuodesta toiseen. Vaikka asiantuntijat ovat säännöllisin väliajoin huolissaan nuorten vähentyvästä lukemisesta, hevoskirjat tekevät tässä poikkeuksen. Noin joka viides nuori harrastaa ratsastusta ja suuri osa ratsastajista on kiinnostunut myös hevoskirjoista. Lisäksi lukijoita riittää myös niistä, jotka vain haaveilevat kalliista ratsastusharrastuksesta tai omasta hevosesta. Suomessa luetaan paljon käännöskirjallisuutta, mutta muutama kotimainenkin tähti alalta löytyy.

Merja Jalo on hevoskirjallisuuden kruunaamaton kuningatar

Merja Jalo on ollut hevoskirjagenren huipulla jo lähes 40 vuotta ja julkaisee edelleen useamman kirjan vuodessa. Hänen sisarensa Marvi Jalo on julkaissut myös useita nuortenkirjasarjoja. Lisäksi nousussa on myös muutamia uusia tähtiä. Merja Jalon Nummelan ponitalli-, Nea- ja Haavikon ravitalli -kirjasarjat ovat kiehtoneet nuoria lukijoita useiden sukupolvien ajan. Jalon kirjoissa on melko perinteinen juonikulku ja Nummelan ponitallilaiset joutuvat usein myös hurjiin seikkailuihin. Kirjat ovat selkeästi sarjamaisia ja henkilöhahmot kehittyvät läpi kirjasarjan.

Nummelan ponitallilla eletään ikuista nuoruutta

Nummelan ponitalli on Merja Jalon tunnetuin kirjasarja ja sen ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1977. Sarja jatkuu edelleen, joten luettavaa riittää myös uusille faneille. Tapahtumien keskipisteenä on Nummelan ponitalli ja hahmoina seikkailevat tallin omistajat, ratsastuksenopettajat ja hevosten kanssa puuhailevat nuoret. Varsinaista päähenkilöä ei sarjassa ole, mutta suurin rooli on usein rohkealla ja omapäisellä Kikalla sekä tallin naistennaurattajalla Repellä. Hevosten hoidon lisäksi sarjassa käsitellään ihmissuhteita ja ratkotaan jopa rikoksia. Romantiikkaakin nähdään toisinaan ainakin Kikan ja Repen välillä. Kaikissa sarjan kirjoissa henkilöt ovat noin 15-vuotiaita, eli aika ei oikeastaan kulu sarjan edetessä, vaikka aina tulee uusia kesiä seikkailuineen.

Nummelan ponitallilla eletään ikuista nuoruutta

Marvi Jalolla on oma tunnistettava tyylinsä

Marvi Jalo on sisaruksista hevoskirjailijana ehkä hieman tuntemattomampi, mutta silti erittäin suosittu. Hänen kirjansa eroavat selvästi Merja Jalon kirjoista ja sisältävät hevosten lisäksi usein muitakin teemoja. Marvi Jalo työskentelee lisäksi suomentajana ja toimittajana. Sisarukset ovat kirjoittaneet useita teoksia myös yhteistyönä.

Tiina Tanskanen haluaa viihdyttää ja jakaa hevostietouttaan

Uutta sukupolvea hevoskirjailijoissa edustaa Tiina Tanskanen, jonka Iitu-kirjoja on julkaistu nyt kahden osan verran. Tanskanen käsikirjoittaa päivätyönään Salattuja elämiä ja hevoskirjat syntyvät vapaa-ajalla. Hän on harrastanut hevosia koko elämänsä ja ammentaakin kirjoihinsa paljon omista lapsuusmuistoistaan. Samoin kuin hänen kirjojensa päähenkilö Iitu, myös Tanskanen itse sai oman hevosen ollessaan viidennellä luokalla. Hevonen ei ollut mikään helppo tapaus ja Tanskanen joutui sen kanssa usein tiukkojen paikkojen eteen. Iitun tarinalle oli siis helppo löytää alkuasetelma.

Tiina Tanskanen haluaa viihdyttää ja jakaa hevostietouttaan

Tanskanen on oppinut viihteen kiemurat Salattujen elämien parissa, mutta hevoskirjojen kohdalla hän haluaa tarjota myös mahdollisuuden oppimiseen. Vaikka kirjat ovat ennen kaikkea juonivetoisia, voi niistä oppia lisää hevosten hoidosta ja ratsastuksesta. Tanskasella on tausta aktiivisena esteratsastajana, joten hän kirjoittaa erityisesti siitä maailmasta. Nykyään Tanskanen harrastaa ratsastusta kerran viikossa ja huomaa tallilla käydessään, ettei hevostyttöjen maailma ole juurikaan muuttunut hänen lapsuusajoistaan. Siihen hevoskirjojen viehätys osin perustuukin, sillä vanhempikin tuotanto tuntuu edelleen ajankohtaiselta.

Hevoskirjojen suosio on säilynyt vankkumattomana

Hevoskirjallisuus on pysynyt vuosikymmenten aikana melko samanlaisena ja pääteemoina ovat edelleen hevostyttöjen väliset kiemurat ja tietenkin ihanat hevoset. Kirjat ovat yleensä juonivetoisia. Normaalisti nuortenkirjoja myydään muutama tuhat, mutta hevoskirjoja saatetaan myydä jopa kymmenentuhatta kappaletta. Tältä osin nuorten lukuinnostus ei siis näytä minkäänlaisia hiipumisen merkkejä ja kysyntää olisi myös uusille kirjailijoille.

Comments are closed.