Subscribe via RSS Feed

Onnellisuuden Moodi

Filed in Blog by on syyskuu 18, 2018 • views: 1165

Ikuinen kysymys, mitä on onnellisuus, pyörii ja toistaa itseään varsinkin sosiaalisessa mediassa. Jokainen tahtoo olla onnellinen. Nykypäivänä. Oliko onnellisuuden tavoittelu niin korkeaa jo ennen sen ympärille kertynyttä hypetystä?

Onnellisuuden Moodi

Tuskin. Ainakaan Suomessa. Suomalainen mieli on kautta aikojen tyytynyt vähempään. Suomalainen on ollut tyytyväinen siihen, että elämä on rankkaa ja melankolista. Mutta nyt, uuden aikakauden, digitalisoitumisen myötä onnellisen elämän ja onnellisuuden tavoittelu on noussut pinnalle. Mitä se sellainen onnellisuus sitten oikein on? Onko kuva onnellisuudesta myös median vääristämä ja sosiaalisen median uhrina saanut aivan toisenlaisen merkityksen mitä sen kuuluisi saada?

Mitä on onnellisuus?

Onko onnellisuus olotila, tunne vai mitä se mahtaa olla? Onnellisuus on jotain syvempää. Se on syvempi kuin tunteet. Tunne, esimerkiksi ilo ja suru ovat vahvoja tosin itsekin. Nämä tunteet ohjaavat elämäämme eteenpäin. Suru, viha ja ilo voi olla fyysisestikin hyvin vahva reaktio kehossamme. Samoin rakastuminen. Mutta miksi rakastumisesta ei sanota sen olevan tunne vaan olotila? Varmasti samasta syystä kuin onnellisuuskin. Mikä on rakastumisen tunteen ja aidon rakastumisen ero? Ero löytyy siitä, että rakastumisen tunne on ohimenevää ja reaktio, joka tulee ja lähtee. Aito rakastuminen on fyysinen olotila, jonka sisältä voi löytyä kaikki elämän tunteen, ilo, viha, suru, pettyminen ja niin edespäin. Eli rakastumisen olotilassa voi myös tuntea kaikkia niin negatiivisa kuin positiivisakin tunteita. Tästä syystä onnellisuus ei ole tunne. Se on pysyvämpää ja sen sisällä voi ilmentyä kaikki elämän tunneskaalat. Ihminen voi siis olla onnellinen ja silti tuntea syvää surua. Tätä on vaikea uskoa, sillä onnellisuus sosiaalisessa mediassa ja muussa media kuvassa näyttäytyy vain hyvän olon tunteena. Sekin on tosin tärkeää onnellisuudessa, että tuota hyvän ja positiivista tunnetta on, mutta hetkelliset elämän negatiiviset tuntemukset kuitenkaan eivät millään lailla vaurioita ihmisen perus onnellisuuden tasoa, päin vastoin niissä kasvaa suuri potentiaali nostaa onnellisuuden taso korkeammalle.

Onnellisuuden taso

Onnellisuuden tasolla tarkoitetaan sitä, mikä on perustaso yksilön onnellisuudelle. Se on aihe, mitä kautta ihminen yksilönä voi tehdä suuria tekoja itselleen. Nostaa onnellisuuden perustasoaan kärsivällisesti omia aivoja siihen opettaen ja kouluttaen. Onnellisuuden tasoa on vaikea mitata elämän myllerryksessä. Mutta se on se taso, minkä tunnet, kun kaikki elämän tunteet ovat tasapainossa keskenään. Se taso, mihin loppujen lopuksi päädyt suuren ilon ja elämän sykähdyttävien hetkien jälkeen. Se on se taso mihin päädyt musertavan surun pilven hälvetessä. Se on sitä perus elämää ja arkista puserrusta. Se olo, minkä tunnet, kun tasaisen, turvallisen ja normaalin päivän jälkeen koet. Missä on oma onnellisuuden tasosi? Kun pystyt analysoimaan ja näkemään missä olet itse, kaiken tunnesidonnaisen olotilan takaa, voit lähteä myös sitä kehittämään ja nostamaan sen seuraavalle tasolle. Tämä polku ei ole nopean ja vahvan onnellisuuden tavoittelua, vaan se on pitkä, kymmenien vuosien urakka. Se on kestävä, mutta pieni nosto, minkä voit vuosissa tehdä. Mutta loppujen lopuksi, se taso on silloin pysyvä. Siinä onnistuttuasi, joka päivä huomaat, että elämäsi todella on onnellisempaa ja että se olo ei ole sidonnainen siihen, mitä hyvää tai mitä pahaa elämässäsi tapahtuu. Se vain on. Tähän tähdätessä pystytään muokkaamaan omasta elämästä juuri sellainen kuin siitä halutaan ja ehkäistään pitkällä tähtäimellä niin henkisiä kuin fyysisiä sairauksia.

Onnellisuuden taso

 

Comments are closed.