Subscribe via RSS Feed

Pikku Prinssi tarjoaa ajateltavaa kaiken ikäisille

Filed in Blog by on lokakuu 15, 2017 • views: 1715

Pikku Prinssi on yksi rakastetuimmista ja luetuimmista lastenkirjoista, joka ihastuttaa vielä aikuisenakin. Antoine de Saint-Exupéryn vuonna 1943 kirjoittama kirja herättää edelleen keskustelua ja on siis todellinen klassikkoteos. Kirja kertoo pienestä pojasta, pikku prinssistä, joka kyseenalaistaa aikuisten tapoja elää elämäänsä ja kritisoi sitä, millä tavalla aikuiset monesti yrittävät tavoitella onnea. Kirjailija on itse kirjan päähenkilö ja hänen keskustelunsa pikku prinssin kanssa avaavat molempien ajatuksia maailmasta. Myös kirjailija päättää tarinan aikana, ettei tahdo tulla aikuisen kaltaiseksi. Vaikka kirjaa luetaan usein kevyenä satuna ja se sopiikin lasten tarinaksi mielikuvituksellisten tapahtumiensa ja henkilöhahmojensa takia, ei kirjailija tarkoittanut sitä alun perin lastenkirjaksi.

Pikku Prinssi tarjoaa ajateltavaa kaiken ikäisille

Pikku prinssi on kaikkien aikojen luetuin ja käännetyin ranskalainen teos. Sitä myydään edelleen maailmalla vuosittain yli miljoona kappaletta ja yhteensä sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa kappaletta. Pikku prinssi on käännetty yli 250 kielelle.

Kirjailijan ja pikku prinssin kohtaaminen

Kirjan päähenkilö, eli kirjailija minä-muodossa, on lentäjä ja matkalla Saharan ylitse. Konevian takia hän kuitenkin rysähtää pienlentokoneellaan keskelle eteläisen Saharan aavikkoa. Päästäkseen jatkamaan matkaansa, hän alkaa korjata koneensa vikoja, mutta tällä välin hänen vierelleen ilmestyy vaivihkaa pieni poika, pikku prinssi. Sahara on laaja ja autio, joten kirjailija todella hämmästyy, kun hänen vierestään kuuluu hento ääni, joka sanoo: ”Ole hyvä ja piirrä minulle lammas.” Lentäjä piirtää pojalle kolme lammasta, mutta mikään näistä ei kelpaa. Lopulta hän kyllästyy yrittämään ja piirtää laatikon, sanoen että lammas on laatikon sisällä. Hän hämmästyy kovin, kun poika hyväksyy kuvan ja pystyy näkemään lampaan laatikossa.

Kirjailijan ja pikku prinssin kohtaaminen

 

Vierailijan näkemys aikuisista ja Maasta

Pikku prinssi on kotoisin eri planeetalta, asteroidi B612:lta, jossa asui hänen lisäkseen myös kaunis ruusu. Hän kulkenut kuuden eri planeetan läpi ja päätynyt lopulta Maahan. Ennen lentäjään tutustumista pikku prinssi on jutellut Maassa jo käärmeen ja aavikkoketun kanssa. Hän kertoo lentokonettaan korjaavalle päähenkilölle tavanneensa matkallaan monenlaisia ihmisiä ja olevansa surullinen siitä, kuinka itsekkäitä nämä ihmiset ovat olleet. Koska prinssi on kotoisin kirjaimellisesti eri planeetalta, pääsee kirjailija käsittelemään hänen kauttaan ihmisten ennakkoluuloja vieraita kohtaan.


Vierailijan näkemys aikuisista ja Maasta

Kaikkien tuntemia ihmishahmoja tarkkanäköisesti kuvailtuina

Prinssin tapaamia hahmoja ovat mm. Kuningas, jolla ei ole lainkaan alamaisia, Turhamainen, joka kaipaa loputtomasti hyväksyntää, Juoppo, joka juo unohtaakseen että juo, Liikemies, joka omistaa kaikki tähdet ja uhraa koko elämänsä niiden laskemiseen, mutta ei lopulta hyödy niistä mitään eivätkä tähdet hänestä, Lyhdynsytyttäjä , joka pitää elämäntehtävänään lyhdyn sytyttämistä ja sammuttamista kerran minuutissa sekä Maantieteilijä, joka ei tiedä edes oman planeettansa pinnanmuotoja.

Lempeitä viisauksia, jotka jäävät elämään

Hahmona pikku prinssi on todella sympaattinen. Hän on samaan aikaan sekä naiivi että arvoituksellinen ja hänessä on sekä lapsenmielisyyttä että viattomuutta. Pikku prinssi on hyvä esimerkki siitä, kuinka lapsen viisaus voi olla hyvinkin tarkkanäköistä. Siksi se sopii muistutukseksi myös kiireisessä maailmassa rynnistäville aikuisille. Kirja sisältää runsaasti vertauskuvia, tarjoten uusia ulottuvuuksia varttuneille lukijoille. Prinssi on paennut omalta planeetaltaan ilmeisesti yksinäisyyttä ja hankalaluonteista ruusua, joka kuitenkin on hänelle rakas. Maassa hän näkee pellon täynnä samanlaisia ruusuja ja miettii, miksi hänen planeettansa ruusu olisi jotenkin erityinen. Mieleenpainuvimmat filosofiset lausahdukset kuullaan aavikkoketulta, joka muistuttaa pikku prinssiä vastuusta rakkaitaan kohtaan. Kettu muistuttaa, että ruususta tekee erityisen se aika, jonka prinssi on siihen käyttänyt. Ystävyydestä kettu toteaa prinssille: ”Mutta jos sinä kesytät minut, niin me tarvitsemme toinen toisiamme. Sinusta tulee minulle ainoa maailmassa. Ja minusta tulee sinulle ainoa maailmassa.”

Lempeitä viisauksia, jotka jäävät elämään

 

 

Comments are closed.