Subscribe via RSS Feed

Taru Sormusten Herrasta

Filed in Blog by on tammikuu 31, 2019 • views: 1633

Taru Sormusten Herrasta on J.R.R. Tolkienin kirjoittama fantasiaromaani. Se julkaistiin kolmessa osassa 1954-1955. Kirja on menestynyt erittäin hyvin maailmanlaajuisesti ja TSH-faneja löytyy ympäri maailman. Kirjaa on myyty huimat 150 miljoonaa kappaletta.

Taru Sormusten Herrasta

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Keski-Maahan, jossa asustaa niin hobitteja, haltioita ja kääpiöitäkin. Hobitit ovat pienikokoisia, mutta sisukkaita hahmoja. Kirjan päähenkilö on hobitti nimeltään Frodo Reppuli. Reppuli saa käsiinsä sormuksen, joka on kirjan keskeisin ja tärkein asia. Keski-Maan kohtalo riippuu sormuksesta. Frodon on aloitettava hurja seikkailu sormuksen kanssa kohti Mordoria, jossa tämän on tarkoitus tuhota sormus. Matka on pitkä ja mukaan Frodo ottaa ystävänsä Samin sekä saattueen. Matkalla tapahtuu paljon ja tutuksi tulee monia kiinnostavia hahmoja, joilla on omat tarinansa. Kirja on siis jännittävä, kiehtova ja upea teos, joka kiehtoo lukijoita ympäri maailman. Vaikka kirja onkin jo vuosikymmeniä vanha, on se yksi maailman merkittävimmistä romaaneista. Kirja on pitkä, joten se ei sovi ehkä perheen pienimmille, mutta se sopii loistavasti kenelle tahansa teini-iästä ylöspäin.

Elokuvat

Taru Sormusten Herrasta -kirjasta on tehty kolme elokuvaa: Sormuksen Ritarit, Kaksi Tornia ja Kuninkaan Paluu. Kaikki kolme elokuvaa kuvattiin yhtäjaksoisesti 18 kuukauden ajan Uudessa-Seelannissa. Tämä on mielenkiintoista, sillä se on maailman ensimmäinen elokuvasarja, jonka osat on kuvattu samanaikaisesti. Elokuvat julkaistiin peräkkäisinä vuosina: 2001, 2002 ja 2003.Elokuvien ohjaajana toimi Peter Jackson. Niiden pääroolia näyttelee Elijah Wood. Muita näyttelijäkaartiin kuuluvia näyttelijöitä ovat mm. Sean Astin, Dominic Monaghan, Billy Boyd, Viggo Mortensen, Ian McKellen, Orlando Bloom, Sean Bean ja John Rhys-Davies. Elokuvat ovat saaneet huikean maailmanlaajuisen vastaanoton. Ne ovatkin kahmineet itselleen Oscar-palkintoja mm. erikoistehosteista, maskeerauksesta, ohjauksesta ja puvustuksesta. Trilogian kolmas osa Kuninkaan Paluu menestyi niin hyvin, että se nappasi itselleen Oscarin kaikissa kategorioissa, joissa se oli ehdolla. Elokuvat ovat tuottaneet maailmanlaajuisesti lähes 3 miljardia dollaria. Peter Jackson luki kirjat ollessaan 19-vuotias ja sai idean tehdä tarinasta elokuvan. Elokuvat noudattavat suurelta osin hyvin kirjojen tarinaa, mutta joitakin seikkoja tuli kuitenkin hieman muuttaa elokuviin sopiviksi. Esimerkiksi hahmojen iät on yksi näistä seikoista. Kaikkia kirjan hahmoja ei myöskään ole otettu mukaan elokuviin ja jotkut kirjojen hahmot saivat elokuviin suuremmat roolit. Elokuvien katsojat eivät kuitenkaan elokuvien julkaisuhetkellä olleet yleisesti ottaen lukeneet kirjoja, joten elokuva ei alunperin aiheuttanut juurikaan valituksia kirjojen ja elokuvien välisten erojen suhteen.

Hobitti-elokuvat

TSH-elokuvien lisäksi on kuvattu myös kolme Hobitti-nimeä kantavaa elokuvaa: Odottamaton Matka, Smaugin Autioittama Maa ja Viiden Armeijan Taistelu. Ne saivat ensi-iltansa peräkkäisinä vuosina 2012-2014. Elokuvien päärooleissa nähdään mm. Martin Freeman (Bilbo Reppuli), Ian McKellen (Gandalf) ja Orlando Bloom (Legolas, kahdessa jälkimmäisessä elokuvassa). Elijah Wood nähdään Frodona Odottamaton Matka -elokuvassa. Elokuvat perustuvat J.R.R. Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin -romaaniin. Peter Jackson toimi TSH-elokuvien lisäksi myös Hobitti-elokuvien ohjaajana. Elokuvat ovat tuottaneet maailmanlaajuisesti lähes 3 miljardia dollaria. Arvosteluissa ne eivät yltäneet ihan Taru Sormusten Herrasta -elokuvien tasoon.

Mitä muuta?

Uusi-Seelantia pidetään Keski-Maan kotipaikkana. Elokuvia kuvattiin siellä yli 150 eri paikassa ja sarjan faneilla on mahdollisuus käydä kuvauspaikoilla. Liput eri kierroksille on mahdollista varata HobbitonToursin verkkosivuilta. Kierroksilla pääsee ihastelemaan elokuvista tuttuja paikkoja. Liput hupenevat nopeasti, joten omat liput kannattaa varata hyvissä ajoin. Saatavilla myös yksityiskierroksia, jotka sopivat esimerkiksi kouluryhmille. TSH-fanin kannattaa ehdottomasti suunnata kohti Uusi-Seelantia, jossa Keski-Maa odottaa.

Mitä muuta?

Comments are closed.