Subscribe via RSS Feed

Tiina-kirjat kertovat ihastuttavasti 50-luvun elämästä

Filed in Blog by on tammikuu 4, 2018 • views: 1073

Kirjailija Anni Polva on tullut tunnetuksi erityisesti 1950-luvulla ilmestyneistä Tiina-kirjoistaan, joissa sukelletaan raikkaalla otteella nuoren tytön sielunmaisemaan. Tiina-kirjoja ilmestyi tasaiseen tahtiin vuodesta 1956 aina vuoteen 1986 asti, yhteensä 29 kappaletta. Polva kirjoitti urallaan myös useita muita lasten-, nuorten- ja aikuistenkin kirjoja, joista Tiina-sarja on säilynyt kuitenkin suosituimpana. Tiina-kirjoja on myyty jo yli miljoona kappaletta.

Tiina-kirjat kertovat ihastuttavasti 50-luvun elämästä

Polva synty Pietarissa vuonna 1915, mutta eli suurimman osan elämästään Tampereella ja Turussa. Ennen kirjailijanuraansa Polva työskenteli mm. kirjanpitäjänä, tarjoilijana ja kutojana. Polva palkittiin kirjoistaan useaan kertaan, esimerkiksi vuonna 2000 Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnolla. Polvalle itselleen merkityksellisimmät palkinnot olivat kuitenkin kolme Plättä-palkintoa, jotka hän sain nimenomaan Tiina-kirjoistaan. Plättä-palkinto jaetaan kirjastoa käyttävien lasten äänestyksen perusteella ja palkinnot kertoivat suoraan kohderyhmän ihastuksesta.

Tiina-kirjojen seurassa lapsuudesta nuoruuteen

Polvan teokset toimivat erityisen hyvin lapsuuden ja nuoruuden välimaastossa eläville ja niiden avulla siirrytään kirjoissa lastenkirjoista kohti aikuisempaa kirjallisuutta. Kirjat ovat vauhdikkaita ja niissä on toisinaan häivähdys romantiikkaakin, mutta maailma on turvallinen ja selkeä. Tiina on päähenkilönä rohkea ja hyväntahtoinen, eikä pelkää puolustaa heikompiaan. Tiinan huonoihin puoliin kuuluu temperamenttisuus, hän kiivastuu helposti turhautuessaan. Tätä koskien Tiina tekee useita uuden vuoden lupauksia, mutta luonne pysyy tiukassa. Tiinan sydäntä lähellä ovat niin ihmiset kuin eläimetkin ja erityisesti hän puolustaa tyttöjen oikeuksia. Kirjojen 1950-luvun maailmassa tyttöihin kohdistuu vielä todella selkeitä rooliodotuksia, joita vastaan Tiina rohkeasti kapinoi.

Tiina-kirjojen seurassa lapsuudesta nuoruuteen

Huumori ja pitsinvirkkaaminen auttavat harmeissa

Tiinalla on myös vaikeuksia pyytää kiivastumisiaan anteeksi. Hänellä on kuitenkin erittäin vahva omatunto ja tunnontuskissaan hän rankaiseen itseään usein pahimmaksi mahdolliseksi tietämällään tavalla, eli virkkaamalla pitsiä. Tiina inhoaa sydämestään käsitöitä, mutta pakottaa itsensä niiden parin, kun tuntee toimineensa väärin. Pitsinvirkkaustuokioiden takia häneltä jää usein väliin moni hauskempi aktiviteetti, kuten hiihtoretki. Tiinan elämän haasteita ovat myös aikaiset aamuheräämiset ja hän onkin yleensä aina myöhässä koulusta. Onneksi Tiinan maailmasta löytyy myös reiluja aikuisia ja ongelmista selvitään.

50-luvun elämä näyttäytyy nyt eksoottisena

50-luvun elämä näyttäytyy nyt eksoottisena

Polvan kirjat ovat myös kiehtova kurkistus ajankuvaan. Kaikkiin yksityiskohtiin ei lapsilukijana edes kiinnittänyt huomiota, mutta nykyajasta katsottuna Tiinan arkeen liittyy monia eksoottisia piirteitä. Tiina perheineen asuu kerrostalossa, mutta käytössä on edelleen puulämmitys. Päivittäisiin askareisiin kuuluukin siis puunkanto ja lieden lämmittäminen. Tiinalla ei ole omaa huonetta, mutta samassa talossa asuvalla rikkaalla Juhalla on ja hänen perheeseensä kuuluu myös palvelija. Tiinan äiti on kotona lasten kanssa ja isä käy työssä konttorissa. Rahasta on pulaa. Äiti esiintyy kirjoissa tiukkana ja vaativana, isä puolestaan lempeänä ja oikeudenmukaisena. Isän lempeyttä toisinaan ihmetelläänkin, hän kun ei usko rangaistusten voimaan. Tiina käy aluksi koulua iltavuorossa ja haluaisi anoa päivävuoroon. Tämä on myös yksi tuon ajan erikoisuuksia. Suurten ikäluokkien aikaan koulua käytiin kahdessa vuorossa. Asusteina sukkanauhat ja sukat ovat jääneet unholaan, mutta Tiinaa ne vielä harmittavat kovin.

 

Tyttökirjagenre oli vallalla Suomessakin

Tiina-kirjoissa ei varsinaisesti koko kirjan kattavaa juonta, vaan ne koostuvat pienistä päivittäisistä sattumuksista kertovista tapahtumista. Kirjassa edetään ajallisesti aina muutaman kuukauden pätkä, jossa tapahtuu vuodenajalle tyypillisiä aktiviteetteja, kuten mäenlaskua tai rusettiluistelua. Tiina-kirjoissa näkyy vaikutteita myös aikakauden muista tyttökirjoista, kuten Anna-sarjasta. Myös Tiinalla on taipumusta uppoutua haaveisiinsa ja mielikuvitusmaailmaan. Tiinan elämää Polva kuvaa lempeän huumorin läpi. Vuonna 1991 Tiina pääsi seikkailemaan myös televisiossa kuusiosaisessa tv-sarjassa, joka lyötyy edelleen Yle Areenasta.

 

Comments are closed.