Subscribe via RSS Feed

Tulen ja jään laulu

Filed in Blog by on toukokuu 23, 2019 • views: 1087

Vaikka fantasiatarinat eivät se itseä eniten kiehtovin kirjallisuudenlaji olisikaan, herättää Tulen ja jään laulu- kirjasarja kiinnostusta jo pelkästään saamansa maailmanlaajuisen suosionsa ansiosta.

Tulen ja jään laulu

Alkuperäiseltä nimeltään; The Song of Ice and Fire, on yhdysvaltalaisen kirjailijan George R.R. Martinin luoma, massiivinen fantasiakirjasarja, jonka suosio on noussut lähes Taru Sormusten Herrasta- tasolle asti. Väkivaltaisia käänteitä, poliittista juonittelua ja hurjia lohikäärmeitä sisältävä kerronta on koukuttanut huomattavan määrän ihmisiä kiehtovan maailmansa koukeroihin. Tarinassa usein kuvaillaan myös raakalaismaisia taisteluita, estotonta seksiä ja varsin yksityiskohtaisia henkilöhistorioita, ja näitähän ihmiset rakastavat. Vuonna 2005 sarjan neljäs osa kipusi New York Times bestseller- listan ykköseksi ja kirjoihin perustuva tv- sarja on niin ikään jättimenestyksen saavuttanut palkintomagneetti. Kirjojen suomenkieliset nimet ovat Valtaistuinpeli, Kuninkaiden koitos, Miekkamyrsky, Korppien kestit ja Lohikäärmetanssi. Ensimmäinen kirja julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1996 ja suomennos saatiin markkinoille 2003.

Kirjailijasta lyhyesti

Tulen ja jään laulu, ei toki ole kirjailija George R.R. Martinin ensimmäinen julkaistu kirjoitusprojekti. Martinin ensimmäinen novelli ilmestyi jo vuonna 1971 ja esikoisromaani julkaistiin vuonna 1977. Martin ehti haalia muun muassa useita Hugo- ja Nebula- palkintoja jo varhain ennen Tulen ja jään laulua. Kirjailijan lukijakunta tosin jäi tuolloin varsin vähälukuiseksi ja hän siirtyikin työskentelemään käsikirjoitusten pariin. Martin kyllästyi nopeasti tv- tuotantojen asettamiin vaatimuksiin, jotka rajoittivat hänen taiteellista näkemystään siinä määrin, että henkilöhahmoja piti jättää pois ja tarinoita yleensä lyhentää merkittävästi. Käsikirjoitushommat eivät tukeneet miehen mielikuvituksen tarjoamia mahdollisuuksia, joten paras oli Martinin painua takaisin kirjojen kirjoittamisen äärelle. Se osoittautuikin myöhemmin varsin kannattavaksi päätökseksi. Pikkuhiljaa alkoi sarjan ensimmäinen osa valmistua, mutta mutkia ja keskeytyksiäkin oli matkassa. Kirja otettiin vastaan hyvällä menestyksellä ja toisen osan ilmestyttyä, kiinnostuivat sarjan oikeuksista jo tuottajat ja elokuvantekijätkin. Kolmas kirja oli pituudeltaan huimat 1 521 sivua ja aiheutti kokonsa puolesta päänvaivaa kustannusyhtiöille. Vuosien saatossa kirjat sen kuin kasvoivat sekä tarina mutkistui ja laajeni. Nyt oli jo Martinillakin täysi työ pitää koko paletti kasassa, juonen ja historian osalta. Vaan Martin osoittikin olevansa kirjailija nerokkaimmasta päästä ja loppu onkin jo täyttä legendaa. Hän on kertonut kirjasarjan nimen viittaavan tulta syökseviin lohikäärmeisiin ja muukalaisiin, jotka ovat kylmiä kuin jää konsanaan.

Game of Thrones

Vuonna 2007 HBO sai oikeudet kirjoihin ja tarinaan pohjautuvan tv- sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi vuonna 2011. Sarja sai nimekseen Game of Thrones, ensimmäisen kirjan mukaan. Se mukailee vahvasti kirjojen tunnelmaa ja sijoittuu niin ikään keskiaikaan. Martin itse toimi yhtenä sarjan vastaavista tuottajista ja käsikirjoittipa muutaman jaksoistakin. Sarja keskiössä ovat vahvoina teemoina muun muassa sota, rikokset, uskonto, seksi, väkivalta, oikeus ja lojaalius.

Se on rikkonut katsojaennätyksiä, mutta saanut myös paljon kritiikkiä, sillä kohtauksissa on usein raakaa seksuaaliväkivaltaa. Sarjaa on kuvattu muun muassa Pohjois- Irlannissa, Espanjassa, Islannissa ja Kroatiassa. Game of Thronesin tuotannossa ei olla myöskään rahankäyttöä ujosteltu. Sarjan pilottijakson budjetti oli 5-10 miljoonaa dollaria ja koko ensimmäiseen kauteen käytettiin jopa 50-60 miljoonaa. Puvustus on myös sarjassa suuressa roolissa ja sitä  ovat inspiroineet persialainen ja japanilainen kulttuuri. Sarjan juoni seuraa nimensä mukaisesti aatelissukujen valtaistuintaistelua ja eri tahojen suunnittelemia vallankaappauksia. Sarjaa on kuvattu yhteensä yhdeksän kautta. Game of Thronesista onkin muodostunut jopa kirjojen suosion ylittävä ilmiö, mutta toki osa faneista vannovat ikuisesti kirjojen nimeen. Varmaa on, että Martinin kerronta on täysin omaa luokkaansa ja miehen mielikuvitus venyy uskomattomiin suorituksiin.

Comments are closed.